Houtsoorten

De ontwerpen worden zelf gemaakt, maar de klanten zijn ook van harte welkom om hun inbreng te geven of om hun eigen ontwerp te maken.
Deze keuze is geheel aan u.

Acacia

Acacia is een geslacht van planten uit de onderfamilie Mimosoideae van de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae/Fabaceae). Alle soorten zijn houtig.

Beuken

De beuk is een plant uit de napjesdragersfamilie. Het is een van nature in Europa voorkomende boom.

Eiken

Eiken (of eikenhout) is een van de bekendste houtsoorten. In het algemeen is eiken sterk en hard, maar toch redelijk makkelijk te bewerken en af te werken.

Ceder

Ceder (Cedrus) is een geslacht van coniferen uit de dennenfamilie (Pinaceae). Ceder is verwant aan dennen (Pinus) en sparren, en heeft net als deze kegelvormige vruchten.

Essen

Essen, of ook wel essenhout, is een houtsoort, met een reputatie van heel taai en sterk te zijn. Het wordt vooral geleverd door de Es (Fraxinus excelsior), maar in feite ook door andere soorten uit dit geslacht (Fraxinus).

Kastanje

Kastanje (Castanea) is een geslacht van loofbomen dat in Belgiƫ en Nederland niet autochtoon is. De bladeren zijn veernervig en hebben een gezaagde bladrand.

Iepen

Iep (Ulmus), ook bekend als olm, is een geslacht van loofbomen. De bladeren zijn veernervig en hebben een gezaagde of dubbelgezaagde bladrand. Ze lijken soms op de bladeren van de haagbeuk (Carpinus betulus).

Douglas

Douglas is een houtsoort, afkomstig van de douglasspar. Het spint is bleekbruin; het kernhout is roze-bruin: het spinthout is niet-duurzaam (klasse 5); het kernhout is matig duurzaam (klasse 3-4).

Populieren

Populier (Populus), ook wel poppel of peppel, is een geslacht van loofbomen uit de wilgenfamilie (Salicaceae)

Plataan

Plataan (Platanus) is een geslacht van bomen, het enige uit de plataanfamilie (Platanaceae).

Steigerhout

Een steigerplank is een vurenhouten, ongeschaafde plank, meestal van Scandinavisch hout gemaakt. De kopse kanten van een steigerplank zijn afgeschuind en doorgaans verstevigd met een platte verzinkte metalen strip om splijten te voorkomen. 

Afrormosia

Afrormosia is tropisch Afrikaans hout, voornamelijk afkomstig uit Kameroen en diens buurlanden. De houtsoort is harder dan afzelia en kan geplaatst worden onder duurzaamheidsklasse I.